От: Екатерина Николова, 02 август, 2019, в. Стандарт

сугестопедична къща "7 ключа"
сугестопедична къща „7 ключа“

Две дами превръщат дома на ген. Никифоров в център за сугестопедия

Счетоводители учат английски, правейки се на художници и фотографи, не пишат домашни

Искало ли ти се е да излезеш от Матрицата?

Да разбиеш поне с един нов акорд монотонния ритъм на всекидневието: работата, шефа, парите, децата, училището, проблемите, скандалите… И да откриеш кога по пътя си свалил от голямата раница на гърба си удовлетворението, което носят музиката, поезията, фотографията, картините? Искало ли ти се е да преоткриеш себе си и отново да повярваш, че си на 20 и имаш криле?

ул. „11 август“ 10

Тогава непременно мини по ул. „11 август“ в центъра на София. Аристократичната къща на № 10, принадлежала някога на героя от Сръбско-българската война ген. Никифор Никифоров, министър в правителството на Иван Евстратиев Гешов, ще те привлече като магнит. Зад любопитното название сугестопедична къща „7 ключа“ те чака един напълно нов свят, който ще отключи вдъхновението ти.

Проф. д-р Георги Лозанов

развива, променя, доразработва метода сугестопедия до смъртта си през 2012г. Признат по света и залегнал в основата на много популярни алтернативни методи на обучение, в родината си той е все още слабо известен. По-възрастните хора, които са чували за него, го свързват с етикета „сънната метода“, по-младите – свеждат познанията си за него до рекламното: научи чужд език за 25 дни.

Проф. д-р Георги Лозанов и проф. д-р Евелина Гатева
Проф. д-р Георги Лозанов и проф. д-р Евелина Гатева

Истината е, че в сугестопедична къща „7 ключа“

нито те приспиват, за да ти налеят кофа знания в ума. Нито вършат магии, след които четеш Конфуций в оригинал. Двете лъчезарни дами Румяна Йохнева и Ценомира Димитрова, създали „7 ключа“, вярват във философията на метода и го живеят. А той залага основно на

Обучение без стрес

което отваря скритите резерви на паметта, отключва креативността и има лечебен ефект. Защото залага на споделянето и общуването.

В практиката днес най-яркият резултат от него наистина е усвояването на чужд език. Но методът има психо-хигиенен ефект, помага на по-затворени хора да се адаптират лесно в социална среда, учи хлапетата да четат асоциативно. Но най-вече – отключва творческия потенциал и формира култура на общуване. Точно на това залагат Руми и Цени. Искаме да създадем общество, социална среда, в която хората, освен да надградят себе си, получавайки знание, да намерят и нов тип отношения, да споделят своя опит за това, казва Руми. И припомня, че едно от основните послания на сугестопедията, освен метод на обучение, е

Нова култура на общуване

Нещо, което вече е огромен дефицит. Заключени във Фейсбук все повече хора не знаят как да контактуват очи в очи.

Усвояването на чужд език чрез метода на сугестопедията е най-подходящо за големи хора, които имат някакви знания, но се притесняват да говорят. В масовия случай става въпрос за английски. Днес той е задължителен. Всеки втори българин го е учил малко или много, има латентни знания, които иска да използва, но не смее да си отвори устата, за да не му се смеят другите.

Кое отключва магията? Отговорът е в общуването. Влизайки в Къщата на вдъхновението, човек оставя „багажа“ на своя Аз на входа заедно с чантата, чадъра, палтото, телефона. За да го почувства напълно, се събува. Къщата е застлана с меки килими, които те карат да се чувстваш у дома си.

Лятото ходиш бос, зимата си носиш пантофи

Правим си пантофено парти – с ушички, очички, всеки носи онова, което ще го накара да се отпусне и почувства свободен от проблеми и ангажименти, казва Руми. Резултатите зависят от състоянието на човека. Колкото по-спокоен влиза в къщата, толкова повече научава. Усвояването на език става в среда, тоест – в група. Но не каква да е. В нея всеки приема „нова самоличност“. Избира роля. Тон дава преподавателят. От първата си поява в групата той е художник, фотограф, артист, банкер, манекен, фокусник, каквото си реши. Задължително обаче е леко провокативен, за да прикани „учениците“ да се отпуснат и да си изберат най-невероятни за тях роли. Те включват

ново име, професия, държава.

От първата до последната минута на курса, който за начинаещи трае 100 учебни часа – 25 дни, пет пъти седмично по 4 часа, се говори на английски. Къщата е пълна с шапки – спортни, официални, с козирки, периферии, воалетки. Правят чудеса, разказва Цени. Шапката те крие, най-бързо ти помага за „избягаш“ от личността си и да влезеш в нова роля. Идеята на всичко това е

човек да забрави, че го е срам

да говори, защото може да сбърка. При сугестопедията грешката не е фатална. Затова, според наблюденията на Руми, най-трудно към метода се адаптират лекарите. В природата им е закодирано, че грешката е равна на смърт. И им отнема време, за да разберат, че има среда, в която и те имат право да бъркат, без това да има последствия.

Хората на числата – счетоводители, банкери, бизнесмени, които често определяме като сухари, се оказват много креативни. Те си избират коренно противоположна самоличност – танцьорка, художник импресионист, барман… И обратното. Хората на свободните професии търсят ново Аз, в което властва редът. Фотографка, на която целият живот бил на път, се „представила“ като най-строгия шеф на бизнес офис.

Обучението се базира на „играта“

без напрежение, стрес и умора. Без домашни. „Ученикът“ трябва по 10 минути сутрин и вечер да преглежда текста. И толкова. Един от принципите на усвояване на знанието е сканирането. По стените има табла със снимки и картинки, под които е изписано названието на предмета на съответния чужд език. Но наизустяване няма. Това остава асоциативно в съзнанието като фотографски отпечатък. Но се работи с всички видове памет – визуална, слухова и двигателна и с динамиката между дългосрочната и краткосрочната памет.

Четирите езикови умения

Усвояването на четирите езикови умения – слушане и разбиране, четене и разбиране, говорене и писане става по естествения начин, по който учи детето. В първия курс писането отсъства. То се случва спонтанно в следващите. Но развитието на останалите три умения в първия курс е несравнимо по-бързо и по-трайно от стандартните методи. Всички курсисти, записали се да изучават напълно непознат език, остават изумени от себе си, когато в края на първата седмица се оказва, че могат да четат, без до този момент да са учили съответната азбука.

Скритите заложби на човек

Сугестопедията помага скритите заложби на човек да излязат на повърхността и да поемат нов живот, подчертава Цени. 60% от хората, които преминат някакъв сугестопедичен курс – най-често езиков, след това твърдят, че предприемат кардинална промяна в живота си, допълва Руми. В масовия случай това е смяна на работата и то на ново поприще. Мнозина обаче предприемат ремонт на дома, отиват да живеят в друг град или поемат на пътешествие.

Голямото предимство на курса

е, че създава приятелства, категорични са Руми и Цени. Веднъж месечно курсистите си правят сбирки, участват в съпътстващите събития, които се организират в къщата. Едно от предстоящите например е рисуване на птици по образ и звук.

Седем са преподавателите в сугестопедична къща „7 ключа“ .

Всички те имат филологическо образование и са преминали лицензионен курс за сугестопеди. Руми и Цени водят курсове по английски. В къщата се преподава още бизнес английски, английски за тийнейджъри, немски, испански, италиански и др. Условието е да си над 14.

Удивителни резултати постигат хора, които владеят чужд език и искат да усвоят втори, но нямат време за това. Методът отлично работи при деца, включително и от езикови гимназии, които познават граматиката, но имат бариера на общуване. Курсовете са безценни за жени в майчинство, при прехода към връщане отново на работа.

Руми зарязва бизнеса, Цени – класната стая

Заради сугестопедията Йохнева продава апартамента си, Димитрова открива, че ученето лекува

Ценомира Димитрова и Румяна Йохнева в Сугестопедична къща | 7 ключа
Ценомира Димитрова и Румяна Йохнева, управители на 7 ключа | Сугестопедична къща

Противоположни, но еднакво вдъхновяващи, са личните историите на Руми и Цени. За тях животът е сугестопедия.

Руми е от род на учители

Макар Руми да е от род на учители и като дете да е мечтала за тази професия, до 2014 г. никога не е била преподавател. Зарекла се да не влиза в класна стая, когато във втори курс английска филология, поправила продавачката в магазина, че не се казва чам фъстък, а шам фъстък.

Разбрах, че вече имам професионална деформация и дадох дума да не мъча хората, смее се днес Йохнева. Затова поема по пътя на корпоративния бизнес. Има магистратура по бизнес администрация, живяла в САЩ, 20-години градила кариера в маркетинга и търговията и често като началник.

Накрая работех на компютър, получавах много пари и ръководех сериозен екип, който се занимаваше с маркетинг, но се терзаех, защото не получавах удовлетворение, разказва Руми. В главата й били само таргети, продажби и маркетингови стратегии.

Научава за сугестопедията случайно – от интернет.

Така открива че проф. Лозанов е жив и е в България. Прави няколко опита да се свърже с него, но неуспешно. Няколко месеца по-късно той напуснал този свят. Но Руми била запленена от метода. Накрая напуснала работа и преминала обучението за преподавател при наследничката на метода на проф. Лозанов, Ванина Бодурова в Сливен. От тогава преподава английски чрез сугестопедия. Нищо не може да се сравни с блесналите очи на курсистите и гордостта, с която си тръгват, споделя Руми. За да сбъдне мечтата си да преподава, продала апартамента си и днес заедно със сина си и кучето живеят под наем.

Цени пък винаги е била преподавател по английски

в училища, ИЧС, Нов български университет, различни школи. Завършила е българска и английска филологии. Няма недъг на родната образователна система, който да не е изстрадала. Тотално сбъркана е, казва Димитрова. Според нея начинът на обучение у нас трябва напълно да се преформатира, защото не развива индивидуалните заложби на децата. Напротив – и в момента слага летва върху тях, повелявайки им: всички вие ще бъдете еднакви.

Работейки с възрастни обаче тя започнала да си дава сметка, че самото учене на чужд език предразполага към развитие. Изучавайки чужд език, сякаш включваш нова личност. Затова в годините усвояването на чужд език като лечебна терапия се превръща за нея в тема на изследване. Тя също попада неслучайно на сугестопедията. Решава да пробва. Но след завършване на обучителния курс разбира, че методът на преподаване, който сама се е мъчила да открие, всъщност вече съществува. И му се отдава изцяло.

Ген кодове ни помагат да открием заложбите си

Допълнителен и много интересен сугестопедичен курс на английски език започва да води наесен Ценомира Димитрова. Ген ключове. Произтича от доста популярния вече хюмън дизайн, но не дели хората на типове, а създава картата на нашата уникалност. Това е синтез на древна и нова практическа мъдрост, който ни дава инструментите да разкрием истинския си потенциал и да открием истинската цел на живота си.

Ген ключове. Изкуството на съзерцанието.

В курса, който се нарича „Изкуството на съзерцанието“ всеки ще се научи как да разчита личния си профил – уникалната поредица от кодове, с които се раждаме. Съчетано с датата, часа и мястото на раждане, курсистът ще открие кои са уменията, с които е дошъл на този свят и задачите, които трябва да свърши. Така ще знае какво в себе си да развива. Целта е човек да се научи да използва всичко, което като код е заложено в него, обяснява Цени.

Картините по стените лекуват

Изучаването на чужд език като лечебен метод е една от основните цели на Руми и Цени. Затова цялата атмосфера в къщата е уютна и релаксираща. Двете дами се допитали дори до специалист по фън шуй, за да боядисат правилно стените. Така трите „учебни“ стаи са в меките тонове на жълто, синьо и гълъбово сиво – според степента на знания на курсистите.

По стените на цялата къща са картините на

доц. дфн Добринка Анастасова Райнова (1939-2018)

които имат доказано лечебно въздействие според изследвания на психологичния факултет на университета в Санкт Петербург. Малцина знаят, че тя е била университетски преподавател, общественик, журналист, поет, художник, изследовател на българския език и средновековната история. Завършва българска филология в Софийския Университет, но по-късно – просто, за да докаже, че може, завършва семестриално и инженерно образование в Техническия университет.

За Добринка невъзможни неща няма. Успоредно с преподавателската си работа тя ръководи проект за лингвистичното обезпечаване на българската стенографска машина “Стеноки” (български патент) в сътрудничество с проф. д-р Георги Лозанов и Държавния научноизследователски институт по сугестология. Поставя началото на ново направление в лингвистиката – мотиватология. Още, когато информацията се обработва на перфокарти, тя създава първия машинен мотивационен речник на българския книжовен език.

Рисува от 1979 година. Има множество самостоятелни изложби в Русия, Гърция, Парагвай, България. Нейни картини има в частни колекции по целия свят.

Седемте закона на сугестопедията

7-те закона на сугестопедията

Сугестопедията е комбинация от педагогика, психология и изкуство. Създадена е от българския учен, психиатър и педагог проф. Д-р Георги Лозанов и е развита в ръководения от него научно-изследователски институт по сугестология в периода 1966-1991. Призната от ЮНЕСКО за оригинална образователна система още през 1978 г. Основава се на 7 закона: любов, свобода, убедеността на преподавателя, че „нещо необикновено се случва“, многократно увеличен материал, принципът цяло-част и част-цяло, златната пропорция и приложение на класическото изкуство и естетика.

____
източик: в.Стандарт, 02.08.2019
автор: Екатерина Николова
публикация: https://standartnews.com/balgariya-obshtestvo/otklyuchi-uma-si-v-kshchata-na-vdkhnovenieto-398475.html

Една мисъл относно “Отключи ума си в Къщата на вдъхновението

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *