Сугестопедия събота и неделя

В отговор на въпросите, които често постъпват към нас, днес отговаря сугестопедагогът Ева Бираджиева. Тя е преподавател по английски език с богат опит в работата с различни възрастови групи. Сугестопедагог от 8 години и неделима част от екипа на 7 ключа.

Понастоящем Ева води част от нашите съботно-неделни обучения и разказва от първо лице какво е да учиш и преподаваш през уикенда.

Учене през уикенда? Това не е ли време за почивка?

– Да, уикендът е време за почивка. Време да излезем от работния ритъм и да се занимаваме с нещо приятно и полезно. Време, в което тялото, умът и душата да се почувстват свободни от ограниченията на ежедневните ангажименти. В този смисъл, сугестопедичният курс дава възможност да прекараме часове от уикенда, в които да създадем малка вселена, пълна с красива музика, интересни и весели истории. Да се изразим творчески (без да се притесняваме от резултата) и да повярваме във възможностите си. Да придобиваме нови знания и умения, които са изглеждали твърде сложни.

Дори и през уикенда, с курсистите откриваме, че ученето на нов език е вълнуващо пътешествие, а не скучен и изтощаващ труд.

А на Вас, като преподавател, тежи ли Ви работата събота и неделя?

– Съботно-неделните курсове се провеждат в удобни часове. Имам време да се наспя и спокойно да се приготвя. А следобед спортувам и се забавлявам със семейството си и приятели. Кое да ми тежи?

Наистина ли е възможно да се чувстваме отпочинали и заредени след няколко часа в учебната зала?

– При промяна на съботно-неделните си навици е възможно в началото да се чустваме по-напрегнати. Но обикновено, след втория уикенд, срещите преминават неусетно. Накрая даже ни е трудно да се разделим и да се върнем към обичайните си дейности. Времето минава бавно и изморително, когато ни е скучно, а това никога не се случва по време на нашите сесии, защото редуваме задачите, които изискват концетрация с по-активни и игрови образователни “почивки”.

Има ли възрастови или други ограничения за сугестопедичното обучение?

– Нашите курсове са адаптирани за възраст 14+ години, но методът е напълно приложим за всяка възраст и област на познанието. Ограничения няма, но преди записване в курс провеждаме опознавателна среща с бъдещите курсисти. Разказваме за метода, отговаряме на въпроси, консултираме и изграждаме първоначалната връзка на доверие между преподавател и курсист. За нас е важно да информираме правилно хората и да създадем реалистични очаквания.

Как сугестопедията повлиява човек? Бихте ли споделили реална история от Вашата практика?

– Мога да разкажа как сугестопедията влияе на моя живот. През осемте години, в които преподавам по метода, имах възможност да обогатя познанията си в различни области на живота; да се срещна с много интересни хора и да споделям любовта си към английския език. Неспиращото ми любопитство намира израз в постоянно търсене и адаптиране на ново учебно съдържание. Мои курсисти, които са минавали едно ниво два пъти споделят, че макар граматиката да се повтаря, историите, упражненията и цялостното преживяване са различни. Това е така, защото непрестанно откривам нещо ново интересно за споделяне. Вдъхновявам се от живота навън и имам свободата да претворя красотата и абсурдите на дните си по провокативен и полезен начин.

Един от най-ценните аспекти на сугестопедията за мен е присъствието на класическото изкуство в процеса на работа. Музиката ме умиротворява. Забавям темпото и си припомням, че имам право да живея хармонично и красиво. Като учител не е задължително да прекарам живота си на неудобен стол в прашна и шумна класна стая, а точно обратното – мога да преподавам по пантофи сред уют.  С курсистите споделяме много фантазии и топли емоции, и когато дойде време да се разделим, ми е мъчно.

И последно – къде другаде, ако не в сугестопедичната къща, ще мога в неделя сутрин да пея любимите си песни с цяло гърло и да казвам, че това ми е работата?

В заключение…

– Напълно вярвам, че плодовете на добрия резултат се берат след усърдни и последователни занимания, но нямам предвид монотонен и изтощителен труд. И когато виждам отдаденост и старание в курсистите си, се чуствам истинска късметлийка. Ликувам, когато сме били съмишленици в ученето, и приемам техния успех лично.


Мнения от нашите курсисти:
https://www.facebook.com/7keys.bg/reviews/